vineri, 18 iulie 2008

O nouă metodă pentru detectarea fulgerelor - razele X

Deşi fulgerele sunt un fenomen comun, ele încă mai trezesc interes printre oamenii de ştiinţă şi se dovedesc a fi o sursă constantă de surprize.

Principiul de funcţionare este cunoscut dar cercetătorii admit că nu înţeleg cum fulgerul ajunge din punctul a în punctul b şi, pentru complica şi mai mult situaţia, sunt complet uimiţi de legătura strânsa cu razele X pe care le emit.

"Nimeni nu înţelege cum fulgerul produce raze X şi, în ciuda faptului că atinge temperaturi de peste 5 ori mai mari decât la suprafaţa Soarelui, temperatura este în continuare de mii de ori mai mică pentru a explica cantitatea de radiaţie observată ” a afirmat Martin Uman, profesor la Universitatea Florida. "Acestea fiind spuse, fenomenul totuşi se produce şi am început să delimităm condiţiile şi locul producerii radiaţiilor.”

În cadrul unui studiu, Uman şi colegii săi au descoperit noi elemente: când fulgerul coboară dintr-un nor de furtună, se mişcă în salturi, fiecare de 10 până 50 de metri. Radiaţiile X se produc sub el, la fiecare treaptă, la fiecare milionime de secundă după ce pasul a fost realizat. Această descoperire ar putea duce la o mai bună prezicere a fulgerelor.

"O descărcare electrică într-o furtună reuşeşte cumva să parcurgă mulţi kilometri până la pământ, unde poate răni oameni sau produce pagube importante.” a spus colegul profesorului Uman, Josheph Dwzer, profesor în departamentul de fizică şi ştiinţe spaţiale din cadrul Institutului de Tehnologie, Florida. „Acum, pentru prima oară, putem efectiv să detectăm mişcarea fulgerului folosindu-ne de razele X. La fel cum razele X sunt folosite de doctori pentru a vedea în interiorul pacienţilor, aşa putem şi noi să investigăm anumite părţi ale fulgerului, care ar fi foarte dificil de urmărit în condiţii normale.”


Sursa: yahoo.com