vineri, 18 iulie 2008

Chinezii ar putea ajunge pe Lună înaintea americanilor

"China ar putea trimite un echipaj pe Lună în următorii 10 ani" a declarat Michael Griffin, Administratorul NASA.

Agenţia Spaţiala Americană plănuieşte să se întoarcă pe suprafaţă lunii până în 2020 folosindu-se de noua navetă Orion. Există însă posibilitatea ca americanii să nu ajungă înaintea Chinei.

În 2003, China a devenit a treia ţară care a lansat un echipaj uman pe orbită. Într-o discuţie cu BBC News, în timpul unei vizite la Londra, Dr. Griffin a afirmat: "Dacă ţine neapărat, China ar putea ajunge înaintea Statelor Unite pe Lună. Nu vor avea probleme din punct de vedere tehnic."Chiar şi aşa, oficiali chinezi au spus că nu există un orar pentru ajungerea pe Lună şi şi-au exprimat îndoiala ca vor reuşi să o facă până în 2020.

Sun Laiyan, directorul CNSA ( China National Space Administration – Administraţia Spaţială Chineză), a dezvăluit jurnaliştilor anul trecut, că o incursiune lunară este inevitabilă. Întrebat dacă este important cine ajunge pe Lună primul, Dr. Griffin a replicat: "Nu sunt un psiholog, nu pot spune dacă are vreo importanţă sau nu. Ar fi doar o opinie şi nu ştiu dacă sunt potrivit pentru asemenea discuţie. Avem totuşi câteva iniţiative de cooperare cu China."

O altă tară care şi-a exprimat interesul pentru un program spaţial consistent este India, care va lansa la sfârşitul acestui an o sondă lunară denumită Chandrayaan. India şi-a arătat şi intenţia de a iniţia şi un program spaţial uman care să aibă un singur scop, de a trimite oameni pe lună în cel mai scut timp posibil.

Sursa: news.bbc.co.uk