luni, 14 iulie 2008

Yahoo respinge o nouă ofertă de preluare de către Microsoft

Preşedintele grupului de internet Yahoo a anunţat respingerea unei noi oferte de preluare "absurdă" a companiei Microsoft, orchestată, din punctul său de vedere, de către omul de afaceri şi acţionar minoritar al Yahoo Carl Icahn, potrivit AFP.

Icahn propusese schimbarea completă a conducerii Yahoo, pe care o consideră ostilă achiziţiei.

"Alianţa bizară şi oportunistă dintre Microsoft şi Carl Icahn nu este absolut deloc în interesul acţionarilor Yahoo", a declarat, într-un comunicat, preşedintele consiliului de administraţie al Yahoo, Roy Bostock.

Microsoft şi Carl Icahn propuseseră firmei californiene, la sfârşitul acestei săptămâni, o restructurare masivă şi vânzarea activităţilor sale de motor de căutare. Oferta nu dădea posibilitatea niciunei negocieri, potrivit Yahoo, scrie AFP.

"Acest fel de comportament imprevizibil este exact ce ne aşteptam din partea Microsoft, dar nu ne vom lăsa prostiţi de o tranzacţie care nu este în interesul acţionarilor noştri", a adăugat Roy Bostock.

Preşedintele consiliului de administraţie al Yahoo a calificat oferta ca fiind "absurdă", făcută fără participarea Yahoo şi servind înainte de toate intereselor Microsoft.

Microsoft şi Carl Icahn au lăsat mai puţin de 24 de ore membrilor consiliului de administraţie al Yahoo, ca să se pronunţe asupra ofertei, ce nu a putut fi negociată, potrivit declaraţiilor lui Roy Bostock.

Icahn a cerut schimbarea consiliului de administraţie al Yahoo şi a conducerii întreprinderii, în frunte, probabil, cu directorul general şi cofondator al Yahoo, Jerry Yang.

Miliardarul american, care are o participaţie minoritară la Yahoo şi reproşează conducerii companiei că a dus la împotmolirea discuţiilor precedente cu privire la o fuziune cu Microsoft, încearcă să adune acţionarii la o adunare generală în august.

"Microsoft şi Icahn încearcă să dezmembreze compania şi să vândă motorul nostru de căutare către Microsoft, în condiţii care ar fi dezavantajoase pentru acţionarii Yahoo", a atras atenţia Bostock.

"Ne vom pregăti să îi lăsăm pe acţionarii noştri să decidă în interesul lor, nu să îl susţină pe cel al Microsoft sau pe al lui Carl Icahn şi aşteptăm cu nerăbdare votul care va urma", a spus preşedintele consiliului de administraţie al Yahoo.

Microsoft, un jucător nesemnificativ pe piaţa mondială a căutării pe internet dominată de Google şi Yahoo, încearcă să se dezvolate pe piaţa publicităţii pe internet.

Microsoft oferise, în februarie, 44 miliarde dolari pentru preluarea Yahoo. Ulterior, a depus o ofertă de 9 miliarde dolari, doar pentru preluarea diviziei de motor de căutare a companiei ţintite.

Yahoo a preferat o strategie de independenţă şi a legat o alianţă defensivă cu liderul mondial al publicităţii online Google, punând bazele unei consolidări a organizaţiei.

Sursa: NewsIn