vineri, 18 iulie 2008

Criză de sânge în mai multe spitale din ţară

Spitalele din mai multe judeţe ale ţării nu au suficient sânge pentru transfuzii. Medicii susţin că vara, pe perioada concediilor, numărul donatorilor scade. Astfel, rezervele spitalelor sunt insuficiente şi ajung să fie folosite exclusiv pentru urgenţele de gradul 0. Medicii le roagă pe rudele pacienţilor care au nevoie de intervenţii chirurgicale să doneze sânge.

Pe perioada verii, din cauza concediilor şi a căldurii de afară, numărul donatorilor s-a redus cu 25%, de la 80 de persoane, la 60 de donatori pe zi.

Spitalele din Timişoara se confruntă în această perioadă cu o adevărată criză de sânge. În sălile de operaţii intră în special pacienţii cu urgenţe majore în timp ce restul bolnavilor sunt programaţi la operaţie abia la toamnă.

"Asigurăm urgenţele cu risc vital, temporizăm restul pacienţilor şi ne înţelegem cu medicii din clinici care intervenţii pot fi amânate", a precizat Elena jenariu, director al Centrului de Transfuzii Sânge.

Rudele şi prietenii celor care au nevoie de intervenţii chirurgicale sunt sfătuiţi să treacă pe la centrele de transfuziologie pentru a dona sânge.


"În spital ne confruntăm cu lipsa grupei A pozitv şi negativ şi cu AB4. Noi avem un stoc pentru situaţii extreme, dar facem apel la el numai în astfel de situaţii", susţine şi Ovidiu Burlacu, medic chirurg la spitalul municipal.

În aceeaşi situaţie se află şi spitalele din judeţele Botoşani şi Suceava. Stocurile de sânge sunt limitate şi ajung numai pentru situaţiile de urgenţă


"În momentul de faţă avem sânge numai pentru urgenţe. În cazul bolnavilor cronici facem apel la aparţinători să vină să doneze", a declarat Paraschiva Temneanu, director la Centrul de Transfuzii Botoşani.

Pentru depăşirea crizei medicii fac apel la toţi donatorii să treacă pe la centrele de transfuziologie. În schimbul sângelui, donatorii primesc bonuri de masă şi o zi liberă de la locul de muncă.

Sursa: Realitatea TV